top of page

מדוע צריך חינוך לאמנויות במאה ה-21?

מערכות חינוך המכינות תלמידים לחיים במאה העשרים ואחת חייבות לכלול אמנויות בלב תכנית הלימודים ולא רק בשוליה - טען העורך וחוקר החינוך יורם הרפז, בגיליון כתב העת "הד החינוך" שהוקדש לחינוך לאמנויות לפני מספר שנים. לדבריו, "במערכת חינוך מיושנת, הסוס של לימודי האמנויות הוא טרויאני; במערכת חינוך מתקדמת, הסוס של לימודי האמנויות הוא הסוס שעליו צריך לרכוב". העלון הנוכחי של קול האמנויות מוקדש לביאור עמדה זו ולדיון בתפיסה החינוכית עליה היא מושתתת.

העלון הנוכחי מציג שלוש נקודות מבט אודות החינוך לאמנויות מאת אנשי חינוך מובילים:

ב-2006 חוקר החינוך הנודע קן רובינסון "שבר את האינטרנט" בהרצאה "האם בתי ספר הורגים את היצירתיות?". רן בראון מציג את מרכזיותו של החינוך לאמנויות במסגרת הפתרונות שהציג רובינסון עשור מאוחר יותר בספרו המשותף עם לו ארניקה "בתי ספר יצירתיים".

1

כל בית ספר זקוק לחינוך לאמנויות

חוקר החינוך אמנון כרמון טען באותו גיליון של "הד החינוך" כי "לימודי האמנות הם המענה הטוב ביותר לאתגרי החינוך והגלובליזציה". בראיון המופיע בגיליון זה רן בראון משוחח עם כרמון אודות החינוך לאמנויות ומבקש לברר מה השתנה מאז.

2

חינוך למשמעות: לימודי האמנויות כמענה לאתגרי החינוך במאה ה-21

מאז הקמתו ב-2011, שוקד האגף לאמנויות על יצירת מדיניות כוללת ומתואמת לחמשת תחומי האמנות שנלמדים במערכת החינוך בישראל: אמנות חזותית, תיאטרון, קולנוע, מוזיקה ומחול. כחלק מתהליך זה התחלנו באגף בתהליך של מחשבה אודות משמעותו של החינוך לאמנויות במאה ה-21 בהובלת ד"ר דיויד גרייבס. בראיון המופיע בגיליון זה רן בראון משוחח עם גרייבס אודות התפקיד המרכזי שיש לאמנויות בכינון מחדש של תרבות בת זמננו.

3

החינוך לאמנויות כמענה למשבר התרבות העכשווית

bottom of page